WSRC-19 CONFERENCE PROGRAM, September 12-15, 2019

Systems Engineering

1

The SE PDD program is a set of presentations that will be delivered at Loyola Marymont University and broadcast to satellite sites. If the network broadcast is dropped, the charts available from a CONNECT folder and a phone number to hear the speaker live will be provided.

Tracks	
	SE Application to Healthcare and Medical Devices
	Agile Systems Engineering
	Model Based Systems Engineering
	SE Perspectives and Case Studies
	SE in Natural and Social Systems
	Systems Research and Analysis
	Attracting and Developing Tomorrow's SE Workforce

Session Titles	
Session Type	Purpose of the session:
	Panel Discussion 90 -minute panel discussion
	Plenary Conference sessions for all attendees
	Presentation 45-minute presentation
	SE-PDD Presentation Presentation that is part of SE-PDD program
	Tutorial 4-hour educational session
	Workshop 4 or 16-hour training session
Session Number	Number that is used to uniquely identify the session in the conference proceedingsabstracts,
	biographies, and materials found in folder with the session number as its name
"Title"	Title of the session
Name(s)	Presenter name(s)

Room Descriptions					
Room Name	Purpose				
Life Sciences Building (LSB)	Keynote Speakers, SE PDD Track, Larger Sessions, Plenaries (Saturday and Sunday)				
Auditorium 120					
Plaza outside of LSB Auditorium	Exhibitors, Registration (Saturday and Sunday), and Resume Guidance (Saturday)				
120					
"The Hill" Malone 460C	SE Bootcamp and Registration (Thursday), Workshops/Tutorials (Friday), Lunch (Friday), Exhibitors				
	(Friday)				
LSB Rm 330	Smaller Sessions (Saturday) and Certification Test Exam				
Pereira Hall Rm 140	Larger Sessions (Saturday and Sunday)				
Pereira Hall Rm 200 and 201	Smaller Sessions (Saturday and Sunday), CSEP Exam Prep (Saturday)				
Hilton Center 035	CSEP Exam Prep (Friday)				
Hilton Center 063	SE Bootcamp (Friday)				
Hannon Courtyard (LSB)	Saturday Lunch (outside of LSB Auditorium 120)				
Hotel	Reception, Banquet, and Keynote (Saturday evening)				

		Room		
Schedule	Duration	"The Hill" Malone 460C		
		Registration and Orientation (open from 7:30 AM - 9:00 AM, outside the room)		
7:00 AM - 8:00 AM		On your own for breakfast		
8:00 AM - 12:00 PM	4 hr, breaks per instructor	[W4] Systems Engineering Bootcamp: Taking SE to the Next Level Michael Coughenour and Steve Tolle		
12:00 PM - 1:00 PM	1 hr lunch	On your own for lunch at Cafeteria		
1:00 PM -5:00 PM	4 hr, breaks per instructor	[W4] Systems Engineering Bootcamp: Taking SE to the Next Level Michael Coughenour and Steve Tolle		

Schedule		Rooms				
Schedule	Duration	"The Hill" Malone 460C	Hilton Center Rm 035	Hilton Center Rm 063		
		Registration and Orientation open from 7:30 AM - 11:00 AM (outside Malone 460C)				
8:00 AM - 9:00 AM	60 min	On your own for breakfast				
9:00 AM - 9:45 AM	45 min	[W55] SE to the Rescue				
9:45 AM - 10:30 AM	45 min	Rick Hefner and J. Shelley				
10:30 AM - 10:45 AM	15 min	Morning Break				
10:45 AM - 11:30 PM	45 min	[W55] SE to the Rescue		[W4] Systems Engineering: Bootcamp: Taking SE to the Next		
11:30 AM - 12:00 PM	30 min	Rick Hefner and J. Shelley				
12:00 PM - 1:30 PM	90 min	Lunch	[W30] CSEP 2-Day Examination			
1:30 PM - 2:15 PM	45 min	[T23] Correcting Misperceptions of SE Practices	Preparation Class Dave Mason	Level		
2:15 PM - 3:00 PM	45 min	Ron Carson	Dave Mason	Michael Coughenour and Steve Tolle		
3:00 PM - 3:15 PM	15 min	Afternoon Break				
3:15 PM - 4:15 PM	60 min	[T23] Correcting Misperceptions of SE Practices				
4:15 PM - 5:00 PM	45 min	Ron Carson				

		Rooms					
Schedule	Duration	LSB Auditorium 120 PDD Track	LSB Rm 330	Pereira Hall Rm 140	Pereira Hall Rm 200	Pereira Hall Rm 201	
7 00 000 000 000		Registration and Orientation - Open from 7:00 AM - 11:00 AM in the plaza outside of LSB Aud Breakfast on your own					
7:00 AM - 8:30 AM 8:00 AM - 8:30 AM	30 min		Presenter & Session Chair Orie	ntation (LSB Rm 330) - Presenters & Session Chairs	sonly		
8:30 AM - 8:45 AM	15 min			and Welcome Remarks (LSB Aud 120)	- /		
8:45 AM - 9:30 AM	45 min	[Healthcare 8] A Study of the Application of Systems Engineering in Healthcare Bohdan Oppenheim	[Workforce 34] How the Best Practices of CMMI Maturity Level 2 Benefit the 367 TRSS Parker Bauer and Allen McPherson	[Agile 33] Agile Mission Assurance for Space Innovation Malina Hills, Allyson Yarbrough, Christina Tan, Jim Anderson and James Womack	[Systems Research 2] The Resilience State Model as the Basis for a Markov Analysis Scott Jackson		
9:30 AM - 10:15 AM	45 min	[MBSE 45] Modeling Disparate System Designs to Create a Government Reference Architecture Michelle Dennison, Vinodini Sundaram and David Garcia	[Workforce 41] Tools and Strategies to Drive Change Victoria Schaefer-Ramirez and John Wood		[Systems Research 15] Shortening the Development Cycle: An Impact Assessment Edward Carroll		
10:15 AM - 10:45 AM	30 min		Mid-Morr	ning Break			
10:45 AM - 11:30 AM	45 min	[Natural 8] Systems Engineering Relevance in Lawmaking John Wood	[Workforce 12] Applying Systems Engineering From Startup to Grownup Abbas Rostami	[Agile 22] SoS and Agile Systems Engineering Case Study Vanessa Morales and Brian Holub	[Systems Research 16] Software and Human Elements Critical for Systems Engineering Oris Friesen and Antonio Pizzarello		
11:30 AM - 12:45 PM	75 min		Lui	5 5			
11:30 AM - 12:45 PM	75 min		Resume Review in the E	xhibit Area - Fred Lawler			
12:45 PM - 1:30 PM	45 min	[Agile 18] Agile Systems Engineering Life Cycle Model for Mixed Discipline Engineering Rick Dove	[Workforce 17] How to Give Your Chapter Membership a Boost Paul White and Renee Steinwand (panel)	[MBSE 48] Simulation: Interface Between Descriptive (SysML) and Analytical Models Saulius Pavalkis	[Natural 35] A New Challenge for Systems Engineering: Transform Lawmaking from a Feedforward to a Feedback Control System David Schrunk	[W30] CSEP 2-Day Examination Preparation Class	
1:30 PM - 2:15 PM	45 min	[Case Study 32] Integrating System Engineering at John Deere Robert Day		[MBSE 25] Cost Engineering is an Integral Element of MBSE and the Digital Enterprise Dan Cota and Jason Kinsfather	[Natural 24] Alternatives for Managing Atmospheric Warming Ronald Carson		
2:15 PM - 2:45PM	30 min		Afterno	on Break	·		
2:45 PM - 3:30 PM	45 min	[Agile 43] Applying Agile Principles and Practices in a High-Stakes Government Acquisition Environment Matthew Getts and Steve Martin	[Workforce 10] Political Influences that Doomed Space Shuttles - and Persist Today Jeffrey Willis	[MBSE 31] Frenemies: OPM and SysML Together in an MBSE Model Robert Day and Matthew Hause	[Natural 36] Do "Differences in Speed" Affect the Process of Integrating Program Management and Systems Engineering? Julia Taylor		
3:30 PM - 4:15 PM	45 min	[Workforce 13] Managing Systems Engineering in the Multi-Generational Project Environment Pamela Wiedenbeck	[Healthcare 6] A Systems Engineering Solution to Reduce Alarm Fatigue and Fatigue Incidents Parisa Pouya	[MBSE 20] Implementing MBSE for All Development Phases of AeroCube 10 Rob Stevens	[Natural 38] Potential Use of Systems Engineering to Address Human and Societal		
4:15 PM - 5:00 PM	45 min	[Systems Research 11] Making the Case for Systems Research and Analysis Systems Research & Analysis Celeste A. Drewien, Marguerite Evelyn Hess and Thor D. Osborn	[Agile 46] Leadership in an Agile Workspace: Tools for Meeting Deadlines and Constraints Brett Parker and Christina Zamloot	[MBSE 27] INCOSE Model Based Enterprise Capabilities Matrix Albert Hoheb	Needs David Schrunk, John Wood, Ray Madachy and Jim Gottfried (panel)		
5:00 PM - 6:00 PM	60 min	Hors D'oeuvres Reception and Networking					
6:00 PM - 9:00 PM	3 hr	Conference Banquet (Plenary) and Keynote Speaker Sponsor Recognition, Committee Recognition					

Time(s)		Rooms					
	Duration	LSB Auditorium 120	Pereira Hall Rm 140	Pereira Hall Rm 200	Pereira Hall Rm 201	LSB Rm 330	
			Registration and Orientation - Open from 7:00 AM - 11:00 AM in the plaza outside of LSB Aud				
7:00 AM - 8:00 AM				Breakfast on your own			
8:00 AM - 8:30 AM	30 min		Presenter & Session Chair Orient	tation (LSB Room 330) - Presenters & Sessio	n Chairs only		
8:30 AM - 8:45 AM	15 min		Welcome and Annou	uncements (LSB Aud)		Circuita en diseterra fora	
8:45 AM - 9:30 AM	45 min	Keynote Speaker (LSB Aud) Closing Remarks				Sign in and set up for the exam	
9:30 AM - 9:45 AM	15 min			Mid-morning Break		•	
9:45 AM - 10:30 AM	45 min	[Healthcare 44] Same Taste, Less Filling - Deploying Key Elements of MBSE in Medical Device Design Casey Medina	[MBSE 42] A Roadmap for Advancing the State of the Practice in MBSE on Government Acquisition Ryan Noguchi	[Perspectives 19] Lessons Learned Jorg Largent	[Case Studies 26] Introducing Requirements Management and Tools into an Organization Paul Kostek		
10:30 AM - 11:15 AM	45 min	[Healthcare 21] From Digital Thread to Human Connection Chris Meeker	[MBSE 40] Capitalizing the Benefits of MBSE Maria Dagostino	[Perspectives 9] Systems Security Engineering Mehrdad Sharbaf	[Case Studies 39] Developing a Systems Engineering Model and Outreach Plan in Wireless Telecommunications Susan Ronning	Certification Knowledge Test Exam	
11:15 AM - 12:00 PM	45 min	[Healthcare 29] Healthcare Systems Engineering at LSU Bohdan Oppenheim	[MBSE 57] Development and Application of the CubeSat System Reference Model David Kaslow and Alejandro Levi	[Perspectives 47] Total Systems Engineering (TSE) Ted Mulder	[Case Studies 14] Tools to Implement a Systems Engineering Process for Complex Resignaling Projects Kenneth Diemunsch, John Chy and Bradley Banks		
12:00 PM - 1:00 PM	60 min	Box Lunch (Plaza outside of LSB Aud)					
1:00 PM - 4:00 PM	2 1/2 hr to 3 hr	Optional Tour - James Webb Space Telescope and NGC Museum (including drive time)					