#### WSRC 2020 CONFERENCE PROGRAM, September 17-19, 2020

#### Systems Engineering Professional Development Day (SE PDD) Program

The SE PDD program is a set of presentations that will be delivered at Seattle Pacific University on Friday and broadcast to satellite sites. PowerPoint Audio recordings of the presentations will also be provided to satellite sites. The recordings will enable satellite sites to rearrange the program to suit their respective time zones and to segue in the event of technical difficulties.

Tracks and Track Chairs				
	Education- Workforce Development, Training-Rick Hefner: 4, 32, 33, 34, 35 [PDD-31]			
	MBSE-Model-Based Systems Engineering-Steve Spangler: 9, 11, 15, 19, 21 [PDD-2, 29]			
	Applications-Susan Ronning: 3, 7, 17, 20, 36 [PDD-6, 13]			
	V&V-Verification & Validation: V Jhaveri: 24, 27			
	Tools-Applications of Specific SE Tools: TBD: 8, 14, 22			
	Security- Christina Mastrangelo: 23 [PDD-25]			
	SEPM- SE Processes & Methods: Christina Mastrangelo: 5, 10, 26, 30			
Various colors	Tutorials (Saturday) & Workshops (Friday/Saturday) - 1, 12, 16, 18, 28			
	Session Titles			
Session Type	Purpose of the session: Panel Discussion 90 -minute panel discussion - "Panel-#" Plenary Conference sessions for all attendees Presentation 45-minute presentation - "[Track]-#" SE-PDD Presentation Presentation that is part of SE-PDD program - "PDD: " Tutorial 2, 4, 8, or 16-hour educational session - "Tutorial-#"			

Paper Number	Number that is used to uniquely identify the paper in the conference proceedings and INCOSE Events smartphone application.
"Title"	Title of the session
Name(s)	Presenter name(s)

Room Descriptions				
Room Name Purpose				
Demaray Hall 150	Keynote Speakers, SE PDD Track, Larger Sessions, Plenaries			
Demaray Lobby	Exhibitors and Poster session, Registration, Coffee breaks			
Demaray Classrooms	Papers, panels, tutorials			
Gwinn Commons (TBD)	Lunch (2 minute walk)			
Courtyard by Marriott Hotel	Friday evening Reception, Banquet, and Keynote			

### Thursday September 17, 2020

Time (a)		Rooms				
Time(s)	Duration	Demaray 150	Demary 261 (49)	Demaray 254 (30)		
		Registration and Ori	entation open from 7:30 AM - 11:00 AM(D	emaray Hall Lobby)		
7:00 AM - 8:30 AM			Breakfast on your own			
7:45 AM - 8:15 AM	30 min	Presenter & Session Chair Or	rientation Demaray Room 261 - Presenters &	& Session Chairs only; coffee		
8:30 AM - 8:45 AM	15 min		Welcome and Plenary (Demaray 150)			
8:45 AM - 9:45 AM	60 min	Keynote Speaker: Christi Gau Pagnanelli, Boeing Defense, Space and Security, "Transition to Model-Based Systems Engineering"				
9:45 AM - 10:15 AM	30 min	Mid-morning Break - Demaray Lobby				
10:15 AM - 11:00 AM	45 min	Session Chair: Susan Ronning Applications-35, Comparison of FDA Quality System Regulation and INCOSE Systems Engineering Handbook, Daniel Piraino	Session Chair: Christina Mastrangelo Security-23, Automated Risk Classification of Information Assets, Andrew Carson	Session Chair: V Jhaveri V&V-24, INCOSE's Guide to Verification and Validation: Progress, Context, and Content, Raymond Wolfgang		
11:00 AM - 11:45 PM	45 min	Applications-17, Applying Systems Engineering to Critical Communications, Susan Ronning  SEPM-10, Introduction to Uncertainty Quantification and Industrial Challenges, Gavin Jones		V&V-27, Flight Test: The Ill-regarded Tail-End-Charlie of a Project,  Jorg Largent		
11:45 PM - 1:00 PM	75 min	Lunch - Gwinn				
1:00 PM - 1:45 PM	45 min	Session Chair: Susan Ronning Applications-20, Complexity of Dynamic Systems in Mining Operations, Michael Do	Session Chair: Christina Mastrangelo SEPM-30, Distributed, Data-centric Collaborative Information Management (DDCIM) for Project Management and SE&I, Jennifer Devolites, et al.	Session Chair: Rick Hefner Education-4, Systems Engineering Problem Solving for Undergraduates,  Dr. Ron Carson		

Time (a)		Rooms			
Time(s)	Duration	ration Demaray 150 Demary 261 (49)		Demaray 254 (30)	
1:45 PM - 2:30 PM	45 min	Applications-7, Perspectives on the Boeing 737MAX MCAS, Ron Carson	SEPM-26, Customer Analytics for Service Excellence in Systems Engineering, Dr. Kenneth Preston	Education-32, The Powerful Advantages of Developing a "Failure Resume", Tim Boyd	
2:30 PM - 3:00 PM	30 min		Afternoon break - Demaray Lobby		
3:00 PM - 3:45 PM	45 min	Session Chair: Susan Ronning Applications-36, Systems Engineering for Small and Medium Nuclear Projects,  Jared Harper	Session Chair: Steve Spangler MBSE-11, The Role of Analytics in the Digital Twin, Gavin Jones	Session Chair: Rick Hefner Education-33, The Surprising Benefits of Virtualizing Traditional In-Person Training for Complex Engineering Subjects, Tim Boyd, Rick Hefner	
3:45 PM - 4:30 PM	45 min	Applications-3, What to do about global warming: Examining problem and solution alternatives,  Ron Carson	MBSE-15, Model of Models Methodology, Aleczander Jackson	Education-34, A Geek's Perspective on Unconscious Bias: What It Is, What It Does, and How to Mitigate It,  Tim Boyd	

### Friday, September 18, 2020

	Duration	Rooms			
Time(s)		Demaray 150 PDD Track	Demaray 261 (49)	Demaray 255 (24)	
		Registration and Orientation open from 7:30 AM - 11:00 AM (Demaray Hall Lobby)			
7:00 AM - 8:30 AM			Breakfast on your own		
8:00 AM - 8:30 AM	30 min		emaray Room 261 - Presenters & Session nly; coffee		
8:30 AM - 8:45 AM	15 min	Welcome and Pler	nary (Demaray 150)	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day	
8:45 AM - 9:45 AM	60 min	Keynote Speaker: Peter Brown, Sound Transit, "Engineering America's Most Ambitious Regional Transit Expansion"		1	
9:45 AM - 10:15 AM	30 min	Morning Break (30 minutes) - Demaray Lobby			
10:15 AM - 11:00 AM	45 min	Session Chair: Paul van Tulder PDD: Applications-13, An Agile-Like Approach to Hardware Development: The Ejectable Data Recorder (EDR) for Orion's Ascent Abort 2 (AA-2) Test Flight, Kristina Rojdev, et al.	Session Chair: Tools-14, ModelCenter MBSE: The Bridge Between Systems Engineering and Multi-Fidelity Analytical Models, Correa & Lies	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day 1	
11:00 AM - 11:45 AM	45 min	PDD: MBSE-2, Using Architecture and MBSE to Develop Validated Requirements, Ron Carson	Tools-22, How to Realign Engineering Teams for Remote Work with Minimal Disruption, Perillat & Merino		
11:45 PM - 1:00 PM	75 min		Lunch - Gwinn		

		Rooms			
Time(s)	Duration	Demaray 150 PDD Track	Demaray 261 (49)	Demaray 255 (24)	
1:00 PM - 1:45 PM	45 min	Session Chair: PDD: MBSE-29, Transitioning Legacy Systems to Model-based Systems Engineering, Paul White	Session Chair: Steve Spangler Tools/MBSE-8, Early System V&V Using SysML Simulation, Saulius Pavalkis	Tutorial-18, Coughenour & Tolle,	
1:45 PM - 2:30 PM	45 min	PDD: Applications-6, On Track to Sounder Requirements at Sound Transit - A Light Rail Vehicle case study, Scott & Rubin	MBSE-9, A Model-Based Approach for System Verification and Validation, Raymond Wolfgang	"Systems Engineering Bootcamp", day 1	
2:30 PM - 3:00 PM	30 min	Afternoon Break (30 minutes) - Demaray Lobby			
3:00 PM - 3:45 PM	45 min	Session Chair: PDD: Security-25, Systems Engineering and the Insider Threat Problem, Carson & Kaleta	Session Chair: Steve Spangler MBSE-21, Model Based Systems Engineering to Architecting Production System – A Pathfinder for Human System Integration, St. Pierre & Chan	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day	
3:45 PM - 4:30 PM	45 min	PDD: Education-31, Equipping Tomorrow's Systems Engineering Workforce, Rick Hefner	MBSE-19, The Future of Performance Design with MBSE: Electric Powertrain Example, Saulius Pavalkis	- 1	
5:00 PM - 6:00 PM	60 min	Hors d'oeuvres & Networking - Courtyard - South Lake Union			
6:00 PM - 9:00 PM	3 hr	Conference Banquet & Keynote Speaker: Geoff Austin, UW Medical Chief Operating Officer,  "Never Let a Good Crisis Go to Waste: The significant opportunities for healthcare improvement through the wake of the  COVID-19 pandemic"  Sponsor Recognition, Committee Recognition, Entertainment (TBD)			

### Saturday, September 19, 2020

Time(a)					
Time(s)	Duration	Demaray 150	Demaray 261 (49)	Demaray 255 (24)	Demaray 254 (30)
		Registration and Orientation open from 7:30 AM - 11:00 AM (Demaray Hall Lobby)			
< 8:00 AM		Breakfast on your own	Breakfast on your own	Breakfast on your own	Breakfast on your own
7:30 AM - 8:00 AM	30 min	Tutorial, Presenter & Session	on Chair Orientation Demaray Roo	m 254 - Presenters & Session	Chairs only; coffee
8:00 AM - 10:15 AM	135 min	Session Chair: 0930: SEPM-5, Hardware- Inclusive DevOps: Applying DevOps Principles & Practices to Cyber-Physical System Engineering, Bryan Smith	Tutorial-16, Daniel Cobb, "DE/MBSE for Management Training"	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day 2	Tutorial-28, Al Hoheb, "Model-Based Capabilities Assessment Workshop"
10:15 AM - 10:30 AM	15 min	Morning Break	Morning Break	Morning Break	Morning Break
10:30 AM - 11:45 PM	75 min	Closing Plenary and Keynote: Eric Williams, TerraPower, "Nuclear Technology Development with Systems Engineering"	Tutorial-16, Daniel Cobb, "DE/MBSE for Management Training"	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day 2	NA
12:00 PM - 1:00 PM	60 min	Box Lunch	Box Lunch	Box Lunch	Box Lunch
1:00 PM - 3:00 PM	120 min	Tutorial-12, Mark Sampson, "Systems Engineering MBSE implementation in your organization"	Tutorial-1, Ron Carson, "Correcting Misperceptions of Systems Engineering Practices"	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day 2	Boeing-Everett Factory Tour
3:00 PM - 3:15 PM	15 min	Afternoon Break	Afternoon Break	Afternoon Break	

Time(s)		Rooms			
Time(s)	Duration	Demaray 150	Demaray 261 (49)	Demaray 255 (24)	Demaray 254 (30)
3:15 PM - 5:00 PM	105 min	Tutorial-12, Mark Sampson, "Systems Engineering MBSE implementation in your organization"	Tutorial-1, Ron Carson, "Correcting Misperceptions of Systems Engineering Practices"	Tutorial-18, Coughenour & Tolle, "Systems Engineering Bootcamp", day 2	