Western States Regional Conference, 2020

The following is a preliminary program, please check back for the final schedule.

THURSDAY September 17, 2020

Time(s)	Duration	Virtual Room		
Time(s)		Mt. Rainier	San Juan	Snoqualmie
8:30 AM - 9:00 AM	30 min	Presenter & Session Chair Orientation	Redirect to Mt. Rainier	Redirect to Mt. Rainier
9:00 AM - 9:15 AM	15 min	Welcome Plenary - Introduction	Redirect to Mt. Rainier	Redirect to Mt. Rainier
9:15 AM - 10:15 AM	60 min	Keynote Speaker: Christi Gau Pagnanelli, Boeing Defense, Space and Security, "Migrating to MBSE on Legacy and New Programs"	Redirect to Mt. Rainier	Redirect to Mt. Rainier
10:15 AM - 10:30 AM	15 min	Break	Break	Break
10:30 AM - 11:15 AM	45 min	Session Chair: Deivya Bansal Applications-35, Comparison of FDA Quality System Regulation and INCOSE Systems Engineering Handbook, Daniel Piraino	Session Chair: Christina Mastrangelo SEPM-5, Hardware-Inclusive DevOps: Applying DevOps Principles & Practices to Cyber-Physical System Engineering, Bryan Smith	Session Chair: V Jhaveri V&V-24, INCOSE's Guide to Verification and Validation: Progress, Context, and Content, Raymond Wolfgang
11:15 AM - 12 PM	45 min	Session Chair: Ken Preston Security-23, Sensitivity Classification of Information Assets Using Machine Learning, Andrew Carson (do not record)	Session Chair: Christina Mastrangelo SEPM-10, Introduction to Uncertainty Quantification and Industrial Challenges, Gavin Jones (do not record)	Session Chair: V Jhaveri V&V-27, Flight Test: The III- regarded Tail-End-Charlie of a Project, Jorg Largent
Noon - 12:15	15 min	Break	Break	Break
12:15 - 1:15 PM	60 min	Keynote Speaker: Eric Williams, TerraPower, "Nuclear Technology	Redirect to Mt. Rainier	Redirect to Mt. Rainier

THURSDAY September 17, 2020

Time of all	Duration	Virtual Room		
Time(s)		Mt. Rainier	San Juan	Snoqualmie
		Development with Systems Engineering"		
1:15 PM - 1:30 PM	15 min	Break	Break	Break
1:30 PM - 2:15 PM	45 min	Session Chair: Frank Lacson Applications-20, Complexity of Dynamic Systems in Mining Operations, Michael Do	Session Chair: Christina Mastrangelo SEPM-30, Distributed, Data-centric Collaborative Information Management (DDCIM) for Project Management and SE&I, Jennifer Devolites	Session Chair: Rick Hefner Education-4, Systems Engineering Problem Solving for Undergraduates, Dr. Ron Carson
2:15 PM - 3:00 PM	45 min	Session Chair: Russell Morris Applications-7, Perspectives on the Boeing 737MAX MCAS, Dr. Ron Carson (do not record)	Session Chair: Christina Mastrangelo SEPM-26, Customer Analytics for Service Excellence in Systems Engineering, Dr. Kenneth Preston	Session Chair: Rick Hefner Education-32, The Powerful Advantages of Developing a "Failure Resume", Tim Boyd
3:00 PM - 3:15 PM	15 min	Break	Break	Break
3:15 PM - 4:00 PM	45 min	Session Chair: Frank Lacson Applications-36, Systems Engineering for Small and Medium Nuclear Projects, Jared Harper	Session Chair: Deivya Bansal MBSE-15, Model of Models Methodology, Aleczander Jackson	Session Chair: Rick Hefner Education-33, The Surprising Benefits of Virtualizing Traditional In-Person Training for Complex Engineering Subjects, Tim Boyd, Rick Hefner
4:00 PM - 4:45 PM	45 min	Session Chair: Frank Lacson Applications-3, What to do about global warming: Examining problem and solution alternatives, Dr. Ron Carson	Session Chair: MBSE-11, The Role of Analytics in the Digital Twin, Gavin Jones (do not record)	Session Chair: Rick Hefner Education-34, The Unforseen Impacts of Cognitive Bias, Tim Boyd

FRIDAY September 18, 2020

	Duration	Virtual Room		
Time(s)		Mt. Rainier	San Juan	
8:30 AM - 9:00 AM	30 min	Presenter & Session Chair Orientation	Redirect to Mt. Rainier	
9:00 AM - 9:15 AM	15 min	Welcome Plenary - Introduction	Redirect to Mt. Rainier	
9:15 AM - 10:15 AM	60 min	Keynote Speaker: Peter Brown, Sound Transit, "Engineering America's Most Ambitious Regional Transit Expansion"	Redirect to Mt. Rainier	
10:15 AM - 10:30 AM	15 min	Break	Break	
10:30 AM - 11:15 AM	45 min	Session Chair: Rick Hefner PDC: Applications-13, An Agile-Like Approach to Hardware Development: The Ejectable Data Recorder (EDR) for Orion's Ascent Abort 2 (AA-2) Test Flight, Kristina Rojdev	Session Chair: Christina Mastrangelo Tools-14, ModelCenter MBSE: The Bridge Between Systems Engineering and Multi- Fidelity Analytical Models, Correa & Lies	
11:15 AM - 12 PM	45 min	Session Chair: Rick Hefner PDC: MBSE-2, Using Architecture and MBSE to Develop Validated Requirements, Ron Carson	Session Chair: Christina Mastrangelo Tools-22, How to Realign Engineering Teams for Remote Work with Minimal Disruption, Deric Merino	
Noon - 12:15	15 min	Break	Break	
12:15 - 1:15 PM	60 min	Keynote Speaker: Geoff Austin, UW Medical Chief Operating Officer, "Never Let a Good Crisis Go to Waste: The significant opportunities for healthcare improvement through the wake of the COVID-19 pandemic"	Redirect to Mt. Rainier	
1:15 PM - 1:30 PM	15 min	Break	Break	
1:30 PM - 2:15 PM	45 min	Session Chair: Rick Hefner PDC: MBSE-29, Transitioning Legacy Systems to Model-based Systems Engineering, Paul White	Session Chair: Morgan Nicholson Tools/MBSE-8, Early System V&V Using SysML Simulation, Saulius Pavalkis	
2:15 PM - 3:00 PM	45 min	Session Chair: Rick Hefner PDC: Applications-6, On Track to Sounder Requirements at Sound Transit - A Light Rail Vehicle case study, Scott & Rubin	Session Chair: Deivya Bansal MBSE-9, A Model-Based Approach for System Verification and Validation, Raymond Wolfgang	
3:00 PM - 3:15 PM	15 min	Break	Break	

FRIDAY September 18, 2020

* Preliminary Program

	Duration	Virtual Room		
Time(s)		Mt. Rainier		San Juan
3:15 PM - 4:00 PM	45 min	Session Chair: Rick Hefner PDC: Security-25, Systems Engineering and the Insider Th Carson & Kaleta (do not record)	nreat Problem,	Session Chair: Morgan Nicholson MBSE-19, The Future of Performance Design with MBSE: Electric Powertrain Example, Saulius Pavalkis
4:00 PM - 4:45 PM	45 min	Session Chair: Russell Morris PDC: Education-31, Equipping Tomorrow's Systems Engineering Workforce, Rick Hefner		Session Chair: Morgan Nicholson MBSE-21, Model Based Systems Engineering to Architecting Production System – A Pathfinder for Human System Integration, St. Pierre & Chan

SATURDAY September 19, 2020

	Duration	Virtual Room	
Time(s)		Mt. Rainier	San Juan
7:30 AM - 8:00 AM	30 min	Presenter Orientation	Redirect to Mt. Rainier
8:00 AM - noon	4 hours	Tutorial-1, Ron Carson, "Correcting Misperceptions of Systems Engineering Practices"	

SATURDAY September 19, 2020

	Duration	Virtual Room		
Time(s)		Mt. Rainier	San Juan	
			Tutorial-16, Daniel Cobb, "DE/MBSE for Management Training" (do not record)	
noon - 12:30 PM	30 min	Break	Break	
12:30 PM - 4:30 PM	4 hours	Tutorial-12, Mark Sampson, "Systems Engineering MBSE implementation in your organization"	Tutorial-28, Al Hoheb, "Model-Based Capabilities Assessment Workshop" (2 hours)	